Hjem Bilder Om Narvik Lenker  


Den vesle grenda Narvik startet sin utvikling til by i 1883, da et svensk-britisk selskap fikk konsesjon på bygging av Ofotbanen.
Etter kronsprinsparet Gustav og Victorias besøk i 1887 fikk stedet navnet Victoriahavn, men det ble forandret til Narvik tolv år senere.
Da det første selskapet gikk konkurs i 1889, måtte den svenske og norske stat fullføre byggingen på jernbanen. Jernbanen ble åpnet i 1902. Samme år ble Narvik kjøpstad med ca. 8000 innbyggere.

Malmbyen Narvik hadde i 2003, 18 470 innbyggere. Byen har en vakker beliggenhet på neset mellom Beisfjorden og Rombakken med storslåtte fjell som bakteppe. Narvik by er i areal den nest største etter Tromsø, det vil si 2040,7km².

Byen er bygd rundt LKAB's malmutskipning. Malmen blir tatt ut i Kiruna og ført med Ofotbanen ned til Narvik hvor den blir skipet ut. Malmkaien er en av verdens største med en årskapasitet på 28 millioner tonn, den kan laste skip opptil 350 000 tonn. Det meste som har vært skipet ut er 23,2 millioner tonn i 1973. I dag skipes det ut ca. 13 millioner tonn malm pr. år.
Det er 42 km med Ofotbanen til Riksgrensen, og store deler av Ofotbanen ligger høyt oppe i fjellet med en svimlende utsikt ut over Rombaksfjorden.
I mars hvert år blir Vinterfestuken feiret.
Da blir tiden skrudd tilbake 100 år, slik som det var da jernbanen var under bygging. Da rallaren sang til meiselslagene i byggingen av Ofotbanen.
I ei hektisk uke gjør innbyggerne i Narvik byen om til slik den var dengang. Folk kler seg opp deretter, og utelivet tar seg drastisk opp. Det blir kåret Svarta Bjørn og æres Rallar.

Svarta Bjørn var en legendarisk figur som har levd på folkemunne i nesten hundre år. Ifølge sagnet var det hennes ravnsvarte hår som ga henne tilnavnet "Svarta Bjørn". Hun var en vakker kvinne og ble en legende lenge før sin død. Svarta Bjørn var kokke under anleggingen av Ofotbanen, og mytene er mange og motstridene.
Svarta Bjørn, het opprinnelig Anne Rebecka Hofstad. Hun døde av tuberkulose i september 1900, 22 år gammel.

Da tyske tropper inntok Norge 9. april 1940 stod det harde kamper i Narvik.

Allierte tropper fra England, Polen, Frankrike deltok sammen med norske styrker på land. Da de tyske krigsskipene sto inn mot Narvik havn, ble de først stoppet av det gamle norske panskerskipet "Eidsvoll". Tyskerne sende en mann ombord for å forhandle da den tyske kommandøren ville spare menneskeliv. Men da nordmennene ikke ville overgi seg, gikk den tyske offiseren fra borde, hvorpå han signaliserte, og før "Eidsvoll" rakk å fyre av sine kanoner, ble skipet rammet av tre tyske torpedoer.
Panserskipet brakk i to og sank i løpet av 15 sekunder. 175 mann gikk ned og bare 6 ble reddet.

 

 

Det andre panserskipet "Norge" befant seg i havnebassenget da det oppdaget to tyske jagere som holdt på å legge til kai.
"Norge" åpnet ild, men uten å treffe. Den ene av de tyske jagerne losset sine soldater på den ene siden mens den besvarte nordmennenes ild på den andre siden. Den fikk inn to fulltreffere med sine torpedoer. Panserskipet sank i løpet av mindre enn ett minutt, og 101 mann mistet livet mens 90 ble reddet.

Det stod to sjøslag utenfor Narvik, hvor engelske skip kjempet mot Tyske.

Det første ble utkjempet 10. april der fem engelske jagere, ledet av kaptein Warburton-Lee på jageren "Hardy", senket to tyske jagere og skadet tre alvorlig. Bare tre av ti tyske jagere kom uskadd fra sjøslaget.

Det andre sjøslaget stod 13. april, der resterende tyske skip ble senket.
En ubåt og en jager ble senket av engelskmennene, mens 6 jagere, deriblant "Georg Thiele", ble senket av tyskerne selv da de var sluppet opp for brennstoff og ammunisjon. All videre krigføring var fra deres side sett på som håpløs. Engelsmennene mistet to skip og ett ble skadet.

Narvik ble gjenerobret av allierte styrker 28. mai 1940. Da Norge kapitulerte den 8. juni, ble de allierte styrker trukket ut fra Narvik, da troppene behøvdes i Europa, bl.a. med forsvar av den Engelske kanal.
De allierte tropper var behøvd i Europa, bl.a. i forsvar av den Engelske kanal, og da Norge kapitulerte ble de allierte styrker evakuert fra Narvik og området den 8. juni.

Mange av vrakene er fortsatt i god stand. De som ikke er fredet, er populære mål for sportsdykking. Det ligger ca. 30 vrak i området rundt Narvik.

Alpinløypene i Narvik er særdeles bra.
Det er en total fallhøyde på 875m, men det finnes løyper for alle nivå.

Utfor/super G: Lengde: 3.150m, Høyde: 875m
Slalåm/storslalåm: Lengde 1.200m, Høyde: 360m
Slalåm: Lengde 550m, Høyde 220m
Slalåm: Lengde 600m, Høyde 140m

+ familieløype - Oppvaming/treningsløype -

Off Pist